F.O.O.D is L.O.V.E

-Masakan Tradisional dan Moden -

Nasi Ayam Panggang



Bahan-bahannya:

Ayam 1 ekor
Bawang merah 5 biji
Bawang putih 5 biji
Planta 2 sudu
Halia 6cm
Jintan manis 10gm
Jintan Putih 10gm
Madu 2 sudu besar
gula melaka 50gm
Serai 2 batang
lada sulah secukup rasa

stok ayam:
1) sendirinye - air rebusan ayam la
2) amik knorr atau megi ayam tu
Cara Memasak:
1. Buat Nasi Ayam
-Cuci beras dan masukkan stok ayam/ air rebusan ayam
-Tumis bawang merah, halia dan bawang putih dengan sedikit minyak sehingga naik bau
-Tuang bahan tumisan tadi ke dalam beras
-Masukkan dua sudu planta dan kacau.. Masak nasi seperti biasa

2. Buat Ayam Panggang

Ayam diperap bersama dengan bawang merah,bawang putih,halia,jintan manis,jintan putih,madu dan gula melaka dan garam kemudian biarkan dalam 45 minit atau semalaman setelah sebati, goreng atau panggang ayam tersebut..
Menu yang simple....

Selamat Mencuba

0 comments:

Post a Comment

 
Créditos: Templates Novo Blogger | Distributed by Blogger Blog Templates