F.O.O.D is L.O.V.E

-Masakan Tradisional dan Moden -

Recipe for babies: Oats & Apple Cereal



Hi baby qaisara & Zahraa yang comel
ni uncel chef ada buat lagi satu menu untuk qaisara
cuba ya uncel tahu mesti baby qaisara suka nanti ......
Suruh MAma masak sedap2 tau..

Bahan-bahannya:

1.Apple 2 biji
2.Oats 1/4
3.Air 3/4
4.Susu ibu untuk pekatkan
5.Cereal 1/2 sudu teh

Cara membuatnya

1.Bersihkan apple dan di kupas kulitnya dan di potong dadu
2.Masukan oats , sedikit air dan apple yang telah siap dipotong dadu dan masak bersama dengan api perlahan .
3.pastikan apple dan oats itu masak dan lembut
5.dah masak angkat dan tapis serta dilumatkan/ blender.
6.campukan sedikit susu ibu atau susu campuran baby dan masukan sedikit cereal kedalamnya

Selamat mencuba ya!

5 comments:

It's all about cooking..... said...
This comment has been removed by the author.
It's all about cooking..... said...
This comment has been removed by the author.
It's all about cooking..... said...

Disini uncel chef nak kongsi sedikit petua bagi ibu2 yang kurang susu badan banyakkan minum air longan kering yang direbus dengan gula dan kayu manis sikit, waktu-waktu cuaca panas macam nilah yang amat sesuai,pesan dengan suami ibu2 semua balik keja beli longan kering......ohh pasti sedap
insyaallah susu badan akan bertambah

It's all about cooking..... said...

Petua kedua Uncel chef nak kongsi di sini jika ada baby yang susah nak poo Uncel chef nasihatkan banyakkan makan makanan yang berbentuk fiber dan juga increase liquid dalam makanannya

Dan jangan kasi makan pisang takut sembelit

Terima Kasih

umIE a.k.a saLMi said...

ni br je tgk blog uncle..nk try wt yg ni la mlm nih..tp tkr epal ng pear bleh ker?? :) kt umah ada buah 2..da 2 ari aliff mkn puree epal je waktu pg..tu sbb bli pear plak..:)

Post a Comment

 
Créditos: Templates Novo Blogger | Distributed by Blogger Blog Templates