Ni adalah resepi Rendang Tok yang telah diajar kepada para peserta kursus masakan belia.. kemungkinan ada pelbagai versi utk rendang tok ni..jadi cuba2lah sediakan mengikut resipi ni pula..Selamat Mencuba
Bahan-bahannya:
Daging 1kg
bawang merah 6biji
halia 3cm
serai 2 batang
Bahan A
Jintan manis 10gm
Jintan putih 10gm
ketumba 10gm
(semua ni digoreng tanpa minyak)
buah pelaga 8 biji dibuang kulit
Bahan B
kayu manis 1 batang
bunga lawang 3 biji
daun kunyit 1 helai
kunyit hidup 2cm
Cili giling 200gm
Bahan C
gula
garam
asam keping
santan 4 kg
kayu manis 1 batang
bunga lawang 3 biji
daun kunyit 1 helai
kunyit hidup 2cm
Cili giling 200gm
Bahan C
gula
garam
asam keping
santan 4 kg
kerisik 150gm
Cara Memasak.
Bahan A di hiris/blander halus dan di gaul bersama dengan bahan B dan perapkan daging yang di potong tadi selama lebih kurang 30-45minit,kemudian masukan dalam kuali dan masak sehingga semua bahan sebati barulah masukkan bahan C tadi dan masak dalam keadaan api perlahan dan apabila kelihatan kering dan daging lembut sedikit masukkan bahan D dan biarkan sambil di kacau pelahan-lahan sehingga kering,bila dah kering biarkan seketika dan hidangkan bersama dengan lemang atau makan dengan roti canai memang best...... cubalah!!!
Cara Memasak.
Bahan A di hiris/blander halus dan di gaul bersama dengan bahan B dan perapkan daging yang di potong tadi selama lebih kurang 30-45minit,kemudian masukan dalam kuali dan masak sehingga semua bahan sebati barulah masukkan bahan C tadi dan masak dalam keadaan api perlahan dan apabila kelihatan kering dan daging lembut sedikit masukkan bahan D dan biarkan sambil di kacau pelahan-lahan sehingga kering,bila dah kering biarkan seketika dan hidangkan bersama dengan lemang atau makan dengan roti canai memang best...... cubalah!!!
p/s: sesempoinya ku tls resepi ni
0 comments:
Post a Comment