F.O.O.D is L.O.V.E

-Masakan Tradisional dan Moden -

Chicken chop




Menu ni adalah cara tradisi orang putih menyediakan chicken chop dan Uncle nak kongsi bersama ibu-ibu semua..AMat mudah

Bahan-bahannya
1.Peha ayam 2ketul (jangan dibuang kulitnya)
2.Tepung 1/2 cawan
3.Habuk roti kering 1/2 cawan
4.Telur 1biji
5.Garam& lada sulah secukup rasa

Bahan Sosnya

1.Sos perang serbuk 100gm
2.Butter 10gm
3.Bawang 20gm (dichop halus)
4.Double cream 30ml
5.Cendawan butang 8 biji(dihiris halus)
6.Bay leave 1 helai

Cara-caranya

1.Bersihkan ayam dan dibuang tulang sedikit (jangan buang sampai kepangkal ayam)
2.Celupkan peha ayam tadi bersama dengan tepung,telur dan habuk roti yang di keringkan
3.Panaskan minyak dan masakkan ayam perlahan2 (jangan di campak mcm goreng ikan :))
4.Goreng sehingga bertukar warna kekuningan dan jangan gunakan api yang kuat ketika menggoreng (deep fried)

cara buat sosnya pula:
1.Dalam masa yang sama panaskan kan butter di dalam pan
2. tumiskan bawang dan bay leave sehingga naik bau dan masukan cendawan butang tumiskan
sehingga sebati
3.Masukan sos perang tadi (pastikan di kacau dengan air panas dahulu)
4.Akhir sekali masukkan cream dan tutup api

p/s Hidangkan bersama potato wedges atau mash potato dan salad

Selamat mencuba

0 comments:

Post a Comment

 
Créditos: Templates Novo Blogger | Distributed by Blogger Blog Templates