F.O.O.D is L.O.V.E

-Masakan Tradisional dan Moden -

Raisin Scone



Resepi ini mengingatkan Uncle chef semasa di Euro dulu berkerja dengan orang putih............Gelak kalu ingat kannya nak tahu kenapa,...heheheh biarlah dia jadi kenangan dalam memory Uncle sebagai seorang chef


Bahan-bahannya

1.Mentega 350gm
2.Gula perang 250gm
3.Telur 4 biji
4.Tepung 1 kg
5.Serbuk penaik 450gm
6.Susu segar 400gm
7.kismis tok guru 200gm


Cara-caranya

1.Pukul mentega dengan gula perang sehingga sebati
2.Kemudian masukan telur satu persatu dan kacau rata
3.Masukan soda bikarbonat,kismis,susu serta tepung sedikit demi sedikit dan membentuk jadi doh
4.Bentukan dalam cita rasa masing-masing dan bakar dalam suhu 160 "c sehingga masak
5.Bila sudah siap hidangkan dengan taburkan gula kastad dan sedikit butter

P/s sesuai dimakan bila2 masa..

hah...ni dia kismis tok guru


Selamat mencuba .........

0 comments:

Post a Comment

 
Créditos: Templates Novo Blogger | Distributed by Blogger Blog Templates