F.O.O.D is L.O.V.E

-Masakan Tradisional dan Moden -

Petua Ketika memberi baby Makan




Jauhkan alat2 mainan seperti patung ketika waktu makan.Ia akan menyebabkan si kecil leka bermain daripada makan........Nanti ibu susah nak suapkan makanan pada anak-anak.

so remember:
Time to Play..let ur baby PLAY ..
Time to eat ... let them eat much.. :) no play2..so baby can get quality time while having their food..nyum nyum ...


8 comments:

mama uzma said...

chef...
anak saya 2-3 hari ni x lalu makan...
dia baru 6bln..slalunya dia mmg selera...
adakah sbb x sedap atau pun kebetulan dia x
bape nak sihat..risau saya...

It's all about cooking..... said...

Salam mamauzma Uncel chef cuba menjawab pertanyaan mamauzma disini ya

1.Mamauzma cuba tawarkan baby beberapa makanan yang baik dan menarik dulu dalam jumlah yang amat sedikit pada permulaan.Lihat penerimaannya samada suka atau tidak,Jika baby suka tambahkan lagi dan jangan paksa jika mereka tidak menyukainya.Cari dan perkenalkan makanan lain
2.Mamauzma ada kemungkinan baby mula jemu dengan makanannya sebab baby mempunyai deria rasa dan bau yang amat bagus semasa kecil
3.Jika tiada perubahan Uncel nasihatkan berjumpa doktor kerana ada kemungkinan masalah yang lain

Terima Kasih

It's all about cooking..... said...

Dan disini Uncel nak beritahu semua ibu2 dan mummy kalau boleh nustum tu jangan sejenis aje nanti baby cepat boring tukar2 perisa ....atau pun buat bubur cair sikit tambahkan ayam/ daging bagi yang boleh makan......Dan ibu jangan cepat panik ya sabar dan tengok dulu perubahan bayi ibu2

mamaHanin said...

salam..
1st of all tahniah utk uncle chef coz ur blog menjadi platform ibu2 gain information about pemakanan baby yg sehat and others tips yg berguna.. here zaza nk kongsi gak la ilmu sedkit sbanyk yg zaza dapat dalam membesarkan puteri sulong zaza. ok,
soalan mamauzma pd uncle mmg dijawap dgn tepat. ader kemgkinan baby rasa boring/ bosan ngan rasa yg sama. pelbagaikan masakan/ nestum.. mcm zaza, zaza tak pernah sekali pun bagi baby zaza nestum coz i train myself to be a good chef to my kid.. so zaza watkan dia pelbagaikan rasa bubur nasi. jgn takut utk mencuba, kalu baby below 8months pls dont add ayam/daging or ikan lagik.. just add 1 to 2 types of vege, let say, kentang campur sawi, or sawi dan lobak merah, or kentang ngan bunga kubis..boleh jugak.
pengalaman zaza msukkan terlalu awal ayam or ikan di usia baby zaza 6bln telah menbuatkan kulit baby naik bintik merah. so after refer ngan doc baru lah doc beritahu yg baby seawal tu tak brapa elok dikenalkan ngan ayam/daging/ikan, cukup la ngan sayur2an.. bagi dia kenal manis sayur dulu.. alhamdulillah baby zaza dah smkn ok bila zaza aturkan menu yg betul utk dia.
now, my baby dah 8bulan stgh, zaza dah start masukkan ikan or ayam, and dia dah nk mkn smua tu.. bubur pun dah tak nk bubur yg lembik2..kalu kasi yg lembik dia muntah.. hehehe..
apa yg zaza buat, rebus nasi sampai empuk/lembut then chop kan dia sampai halus.. alhamdulillah.. my baby smkn lalu makan..
to mamuzma, try this type.. hope ur child like it.. muahhh to all mummys...

It's all about cooking..... said...

Mama hanim terima kasih kerana berkongsi info dengan uncel chef ya harap ada lagi info yang berguna boleh di kongsi bersama dan bagus di munafaatkan .........Taniah kepada ibu2 yang dapat memahami kehendak bayi anda

mama uzma said...

untuk uncle chef....
thanks for your info...iena rasa mungkin dia x suka..sebabnya..pada permulaan iena bg uzma mkn spt..carrot bland..brokoli...pisang...dia mmg suka...cuma baru2 ni iena nak ajar dia makan bubur nasi...mungkin sebab tawar kot..tapi setahu iena..kita x leh campurkan garamkan...

mama uzma said...

mamahanin....
thanks berkongsi cerita...
saya mmg x bagi anak nestum...mmg cara masak sendiri...tapi tulah..cuma dia x nak makan sejak beberapa hari ni...

It's all about cooking..... said...

mama uzma, betul tu baby setahun ke bawah jgn campurkan garam..ajar rasa yg ori je..kalau dah 2 tahun semua..ok tapi sikit je..dari kecil ajar anak jgn makan masin

Post a Comment

 
Créditos: Templates Novo Blogger | Distributed by Blogger Blog Templates