F.O.O.D is L.O.V.E

-Masakan Tradisional dan Moden -

Recipe for babies...



Nampak gayanya blog uncle chef dah jadi rujukan mama2 semua utk mencari menu for babies..
sukanye uncle chef..
Harapan uncle chef moga apa yang uncle chef hidangkan di sini dapat digunakan oleh mama semua untuk menyediakan makanan terbaik buat baby masing2..

menu yang uncle chef sediakan semuanya senang untuk disediakan
so, kepada mama2 yang bekerja, jangan risau..
semudah 1,2,3 je...
kalau boleh..harapan uncle chef moga mama semua dapat sdiakan sendiri makanan untuk baby masing2..

bukan uncle chef kata makanan dalam botol khas utk baby tu tak elok..tapi sedikit sebanyak pasti ada bahan lain yang dimasukkan utk membuatkan ia tahan lama..

so uncle chef harap mama2 semua akan sediakan sendiri utk baby..
kalau baby dah berkenan dgn sesuatu resepi yang dibuat tu..masak je banyak2 utk tahan 2/3 hari..then frozen je..bila nak makan, masukkan sedikit air panas..
agak2 dah suam baru suap ke mulut baby..

apa yang uncle chef sediakan adalah berdasarkan pengalaman semasa uncle chef bekerja di luar negara..mummy2 kat sana memang advance bab2 bagi makan anak ni..ye la diaorang tu kan memang berani ..tapi apa2pun sebelum diaorng buat mesti dapatkan nasihat doktor dulu..

resepi utk baby bawah satu tahun banyak skit pantang larangnya..
namun jangan takut utk memberi pelbagai jenis buah2an atau sayur2an..
nnti besar takde la yg tak nak makan sayur pulak..

utk yang 1 tahun ke atas, tak jadi masalah sgt..
boleh campurkan dengan ikan, daging atau isi ayam..
seronok je bila tgk baby2 ni makan nanti..
jangan pulak mama baby yang tumpang makan..hehehe

nanti uncle chef akan pelbagaikan lagi menu..
juga sedikit sebanyak panduan utk mama semua..

Masaklah dengan penuh kasih sayang............

5 comments:

Mama Safiyyah said...

tima acih uncle chef......mama mmg suka baca resipi2 uncle chef ni.....anak mama yang sulung tu (safiyyah/kak yayah) mmg alhamdulillah senang makan.....segala benda dia belasah and mmg sayur feveret dia.....yang adik dia ni (Sufyan/adik Yan) baru 4 bulan tapi mama dah mula bg dia makan sebab dia nampak dah ready and paed pun dah bg lampu hijau....setakat ni baru dok makan nestum beras dengan susu je.....nanti weekend mama nak try buat sendiri food untuk dia...tp tak sure lagi nak buat apa....tengok resipi uncle chef ni untuk 6 bulan kan semuanya.....

It's all about cooking..... said...

Alhamdulillah mama safiyyah bb mama sihat sejahtera dan ceria selalu mama jangan risau Uncel akan buatkan menu untuk bb mama makan boleh lah dia try nanti

Selalulah masuk sini dan pilih menu apa yang nak nanti

nadnye said...

uncle chef... teruskan la buat resipi, esp for baby yang best2...
kalau ikan salmon msk best camne? untuk baby 6 mnths? tq

It's all about cooking..... said...

Salam nadnya uncel chef dah masukan menu salmon tu sila lah tengok ya dan jamgan lupa untuk mencuba taw....... tq

kakyong said...

salam uncle chef,

kakyong pun jengah sini nak cari2 resepi yg sesuai utk anak2, terutama si kecil ALiya..
Insya Allah, kakyong link blog uncle chef.. terimakasih. uncle dok Ipoh ker?

Post a Comment

 
Créditos: Templates Novo Blogger | Distributed by Blogger Blog Templates