F.O.O.D is L.O.V.E

-Masakan Tradisional dan Moden -

Sizzling Yee Mee UNcle CHEf



Sizzling Yee Mee UNcle CHEf

nilah dia hasilnya..sedapnye..kalau takde hot plate..just panaskan pan atau kuali je..then curah je hasil masakan tadi dalam pinggan.yum yummmm

ni kuahnye..dah tinggal saki baki terakhir..hehe kaki ayam tu favourite seseorang tu..

stok yee mee kat umah chef..rasa nak makan buat je..tak senonoh je gantung di kabinet dinding tu..:)


Di atas pemintaan pelawat blog Uncle chef maka dengan ini uncle sediakan satu lagi masakan kegemaraan masa kini.. Sizzling Yee Mee
gi mana2 mesti ada gerai sizzling ni..n orang kita pun memang suka makan sizziling..



so uncle Chef kongsikan dengan semua..resipi Sizzling Yee Mee

Bahan-bahannya:

1.Ayam 1/2 ekor di potong 8
2.Stok ayam 1 buku stok ayam knor
3.Cendawan hitam (shitake) 4 biji di rendam dan di potong dadu
4.Lada kering 3 helai
5.Bawang merah 2 biji belah 4
6Bawang putih 2 biji (titik aje )
7.Halia 2cm hiris halus
8.Sos tiram 1 sudu besar
9.Kicap pekat 2 sudu besar
10.Telur 1 biji
11.Gula batu 200gm
12.Garam dan lada sulah secukup rasa
13.Tepung jagung 1/2 cawan


Cara-cara menyediakannya:

1.Tumis bawang ,bawang putih,candawan,halia dan cili kering sehingga naik bau.
2.Masukkan ayam yang di potong tadi selama 5 minit
3.Masukkan sedikit air dalam 1 liter ke dalam bahan2 yang ditumis tadi
4.Masukkan kicap hitam dan sos tiram ke dalamnya dalam 10 minit sehingga naik bau
5.Masukkan tepung jagung untuk memekatkannya
6.Bila masak panaskan hot plate, masukkan sizzling, sayur2an dan masukan telur ke dalamnya serta tuangkan sos sizzling yg siap ke dalamnya.


SELAMAT MENCUBA YA IBU-IBU

5 comments:

zaza@mamaHanin said...

aiyaaa... nih sizzllingg musti kena buat lepas nih taww.. dah berzamannn bertangguh nak buat nih utk cik abag kite.. btw, tenkiuusss uncle.. leh cuba resepi nih plakk..

It's all about cooking..... said...

hehehe..buat je mama hanim..uncle chef bagi resepi yang simple untuk dicuba..dah buat nanti kasik gambar ekk..

Mrs. Adz said...

uncle nak ambik ye resepi ni..my hubby memang suka sangt yee mee ni..kalau g makan kat jucso ni jela makanan dia..huhu mesti mr hubby meleleh la lepas ni..macam best kan uncle..

10 said...

sedapnyer... nyammm... nyaaammmm... nyyyyaaaaammmm...

It's all about cooking..... said...

Mrs Adz, amik la..saya pun suka mkn ni..kadang2 tak puas makan kat luar..cuba buat sendiri.mesti hubby suka..

10 - 10TQ sebab habiskan sizzling yee mee ye..hehehe

Post a Comment

 
Créditos: Templates Novo Blogger | Distributed by Blogger Blog Templates