Masak Lemak Udang + Rebung
Bahan-bahannya
1. Udang 6OOgm
2.Bawang merah 3biji
3.Bawang putih 4biji
4.Halia 2cm
3. serai 100gm
6.kunyit 10gm
7.Udang kering 20gm
8.Jintan manis 5gm
9.jintan putih 5gm
10.Ketumba 5gm
11.Santan 150gm
12.Rebung 300gm
CARA-CARANYA
1.Tumis bahan-bahan bawang merah,bawang putih,halia sampai naik bau kemudian masukan 2.ketumbar ,jintan manis dan putih serta kunyit sedikit,pastikan ketumba dan jinta putih serta manis di salai dahulu kemudian baru di blender kering
3.Setelah itu masukan udang kering bersama kunyit daun kunyit tumis sampai naik bau
4..Masukan rebung dan tumis serta gaul sehingga sebati
5.Bila rebung empuk masukan santan dan kacau selalu jangan sampai pecah minyak pelahankan api
5.Masukan udang kedalam tumisan tadi dan masukan sekali gula dan garam secukup rasa
6.bila dah masak masukan tomato , cili merah dan hijau ke dalamnya
P/s Saya tak bubuh cili dan tomato sbb stok tak ada kat umah heheheh
0 comments:
Post a Comment